De gecombineerde licentie van Reprobel – de simpele auteursrechtelijke licentie voor de digitale wereld

Al meer dan 50.000 Belgische ondernemingen, zelfstandigen, vrije beroepers, vzw’s en overheidsinstellingen kiezen voor de ‘gecombineerde licentie’ van Reprobel. Lees verder, en u begrijpt meteen waarom.

Het is in de digitale wereld van vandaag heel eenvoudig om auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden die u op het internet vindt, te hergebruiken binnen uw onderneming of instelling. Enkele voorbeelden. Auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden knippen en plakken. Een interessant artikel op het internet opslaan op een smartphone, tablet, computer of server. Dit artikel digitaal delen met collega’s of met een adviseur buiten het bedrijf. Een Teams of Zoom vergadering waarin externe, beschermde teksten en beelden worden getoond. Een beschermde foto vanuit Google of Bing verwerken in een PowerPoint presentatie. Snel nog even dat interessante rapport afprinten voor op de trein. Cartoons of quotes delen in een professionele context.

Er staan miljoenen auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden op het internet. En er komen er nog elke dag bij. Denk maar aan vakliteratuur, wetenschappelijke artikels, educatieve werken, juridische informatie, persartikels, fictie en non-fictie, gedichten, liedjesteksten, foto’s, cartoons, quotes en illustraties.

Als onderneming, organisatie of instelling heeft u wettelijk (art. XI.165 Wetboek van Economisch Recht) een licentie nodig voor elk digitaal gebruik van externe auteursrechtelijke beschermde werken. Voor elke digitale kopie, elke print, elke scan, elke interne of externe digitale communicatie of verspreiding en elke presentatie van externe beschermde teksten en beelden. Van uzelf en van uw medewerkers en collega’s.

Er bestaat geen wettelijke uitzondering op het auteursrecht voor het citeren door ondernemingen en overheidsinstellingen (met uitzondering van erkende onderwijsinstellingen). Ook voor digitale overnames van delen van teksten en beelden heeft u dus een licentie nodig.

U kan dit allemaal zelf proberen te regelen via individuele licenties met de auteurs en de uitgevers, maar dat is vaak onbegonnen werk. U heeft daar de tijd en de zin niet voor. Het is voor uw onderneming of instelling wellicht ook niet eenvoudig om het gebruik van externe beschermde teksten en beelden volledig in kaart te brengen voor al uw werknemers.  . En u merkt al snel dat u op het internet de naam of de contactgegevens van de rechthebbende(n) in veel gevallen gewoon niet vindt. U weet dus vaak niet of, waar en hoe u voor een welbepaald gebruik van een externe beschermde tekst of beeld een licentie kan vinden. Het is daarnaast ook van belang om de licentievoorwaarden van de bronwerken te consulteren.

Met de gecombineerde licentie van Reprobel regelt u dit met enkele muisklikken voor de meeste vormen van digitaal gebruik van externe beschermde teksten en beelden. U vermijdt controles en inbreuken voor alle handelingen die vallen binnen de licentiegrenzen.

De gecombineerde licentie biedt een ruime digitale licentiedekking, afgestemd op thuiswerken en digitalisering. Met een nagenoeg wereldwijd repertoire van Belgische en buitenlandse bronwerken. Tegen redelijke tarieven, op voorhand gecontroleerd door de FOD Economie en afgestemd op uw sector en uw aantal personeelsleden. Waarmee u ook uw wettelijk verplichte reprografie-aangifte bij Reprobel regelt voor uw fotokopies van beschermd werk.

Net als andere auteursrechtelijke licenties, heeft de gecombineerde licentie een specifiek toepassingsgebied. Kort samengevat dekt de gecombineerde licentie digitale kopieën of overnames vanop het internet, interne digitale communicatie binnen uw onderneming of instelling, externe 1-to-1 of 1-to-few digitale communicatie (bv. met uw raadsman of boekhouder), prints, scans, interne digitale presentaties, digitale archivering en fotokopies van auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden (of delen daarvan) in het binnen- en buitenlandse repertoire van Reprobel.

De publicatie op een publieke website of op sociale media en 1-to-many externe communicatie zoals nieuwsbrieven en promotionele campagnes, dekt de gecombineerde licentie echter niet. De gecombineerde licentie biedt ook geen dekking als voor een specifiek gebruik een individuele licentie op de markt beschikbaar is (bv. voor databanken, e-boeken, structureel gebruik van persartikels en digitale persoverzichten). Is er een individuele licentie beschikbaar, dan moet u dit rechtstreeks en aanvullend regelen met de rechthebbende of zijn beheersvennootschap.

Met uw betaling aan Reprobel zorgt u er mee voor dat auteurs en uitgevers een faire vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken, ook in de digitale wereld. Zodat u elke dag kan blijven genieten van een breed aanbod kwalitatieve bronwerken. 90 % van wat we innen, gaat trouwens naar Belgische rechthebbenden. Sinds haar opstart, heeft Reprobel al meer dan 430 miljoen EUR uitgekeerd aan auteurs en uitgevers.

Via uw sectororganisatie kan u vaak genieten van een aantrekkelijke korting met een promocode voor de gecombineerde licentie. Reprobel heeft meer dan vijftig sectorakkoorden over deze licentie afgesloten, in nagenoeg alle professionele sectoren. U vindt de lijst met sectorakkoorden onderaan de homepagina van deze website.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie