Over ons

Reprobel is een coöperatieve vennootschap (CV) voor het collectieve beheer van de wettelijke vergoedingsrechten en sommige exclusieve auteursrechten van de Belgische auteurs en uitgevers. Ze is een door de Minister van Economie vergunde, centrale beheersvennootschap voor de auteursrechtelijk beschermde tekst- en beeldwerken in haar nationale en internationale repertoire, zoals vakliteratuur, wetenschappelijke en educatieve werken, fictie en non-fictie, jeugdboeken, strips, poëzie, quotes, persartikels, foto’s, illustraties, cartoons en liedjesteksten.

Reprobel zorgt er via haar 15 leden-beheersvennootschappen voor dat de auteurs en de uitgevers een faire vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun beschermde werken door professionele gebruikers in de private en de publieke sector en in de onderwijs- en onderzoeksector, ook in de digitale wereld. Reprobel int daarnaast ook de vergoedingen voor het openbaar leenrecht (openbare bibliotheken). Reprobel is door de bevoegde Minister aangesteld als centraal innende beheersvennootschap voor een aantal ‘wettelijke licenties’ (reprografie, onderwijs/onderzoek, openbaar leenrecht). Voor digitaal gebruik en prints van beschermd werk in de private en de publieke sector (gecombineerde licentie), handelt Reprobel op basis van een mandaat van haar Belgische leden-beheersvennootschappen en van de buitenlandse beheersvennootschappen waarmee ze een representatieovereenkomst heeft afgesloten.

Reprobel heeft sinds haar opstart al meer dan 437 miljoen EUR verdeeld onder de rechthebbenden. 90% van de verdeelde vergoedingen gaat naar Belgische auteurs en uitgevers.

De licentietarieven van Reprobel en de manier waarop ze de vergoedingen int, beheert en verdeelt, worden actief gecontroleerd door de Controledienst voor de beheersvennootschappen bij de FOD Economie.

Raadpleeg het jaarverslag 2022 hier. 

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie