Waarom heb ik een gecombineerde licentie nodig?

Simpel. Bekijk het filmpje, en alles wordt meteen duidelijk.

tetiana-shyshkina-NcrA5bFcaLk-unsplash

Het is in de digitale wereld van vandaag heel eenvoudig om auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden die u op het internet vindt, te hergebruiken binnen uw onderneming of instelling. Enkele voorbeelden. Auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden knippen en plakken. Een interessant artikel op het internet opslaan op een smartphone, tablet, computer of server. Dit artikel digitaal delen met collega’s of met een adviseur buiten het bedrijf. Een Teams of Zoom vergadering waarin externe, beschermde teksten en beelden worden getoond. Een beschermde foto vanuit Google of Bing verwerken in een PowerPoint presentatie. Snel nog even dat interessante rapport afprinten voor op de trein. Cartoons of quotes delen in een professionele context.

Miljoenen teksten en beelden op het internet zijn auteursrechtelijk beschermd, en er komen er nog elke dag bij. Denk maar aan vakliteratuur, wetenschappelijke en educatieve werken, juridische informatie, fictie en non-fictie, liedjesteksten, poëzie, quotes, persartikels, foto’s, cartoons en illustraties.

Als onderneming, overheidsinstelling of organisatie mag u externe auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden wettelijk (art. XI.165 Wetboek van Economisch Recht) niet digitaal kopiëren, scannen of afprinten en mag u ze ook niet intern of extern digitaal delen, verspreiden, presenteren of communiceren zonder licentie van de rechthebbende(n). Er bestaat geen wettelijke uitzondering op het auteursrecht voor citeren door ondernemingen en overheidsinstellingen (met uitzondering van erkende onderwijsinstellingen). Overnames van delen van beschermde teksten of beelden op het internet moet u dus ook via een licentie regelen. Alleen voor fotokopies van beschermde werken geldt een wettelijke uitzondering: u mag dit soort fotokopies nemen, maar daarvoor moet u dan wel een wettelijk verplichte aangifte doen en een reprografievergoeding betalen aan Reprobel.

Het is vaak onbegonnen werk om voor elk digitaal gebruik van externe beschermde teksten en beelden door uzelf en door elk van uw medewerkers individueel deze licenties proberen te regelen. Het is voor uw onderneming of instelling wellicht ook niet eenvoudig om het gebruik van externe beschermde teksten en beelden volledig in kaart te brengen voor al uw werknemers.

Bovendien vindt u op het internet maar zelden de contactgegevens of zelfs gewoon de naam van de rechthebbende(n) (denk bv. aan foto’s of een artikel in pdf). Het is dan ook vaak onduidelijk of, waar en hoe u een individuele licentie voor het gebruik van een beschermd werk kan afsluiten. Het is daarnaast ook van belang om de licentievoorwaarden van de bronwerken te consulteren.

Geen nood. Via de gecombineerde licentie regelt u dit met enkele muisklikken, in minder dan 10 minuten. U vermijdt controles en inbreuken voor alle handelingen binnen de licentiegrenzen.

De combilicentie van Reprobel is één van de ruimste licenties in Europa, afgestemd op thuiswerken en digitalisering. Ze omvat nagenoeg alle relevante Belgische (gepubliceerde) bronwerken maar ook een bijna wereldwijd buitenlands repertoire. De gecombineerde licentie heeft, net als andere auteursrechtelijke licenties, een specifiek toepassingsgebied.  Kort samengevat dekt de gecombineerde licentie digitale kopieën of overnames vanop het internet, interne digitale communicatie binnen uw onderneming of instelling, externe 1-to-1 of 1-to-few digitale communicatie (bv. met uw raadsman of boekhouder), prints, scans, interne presentaties, digitale archivering en fotokopies van auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden (of delen daarvan) in het binnen- en buitenlandse repertoire van Reprobel.

jud-mackrill-Of_m3hMsoAA-unsplash

De publicatie op een publieke website of op sociale media en 1-to-many externe communicatie zoals nieuwsbrieven en promotionele campagnes, dekt de gecombineerde licentie echter niet. De gecombineerde licentie biedt ook geen dekking als voor een specifiek gebruik een individuele licentie op de markt beschikbaar is (bv. voor databanken, e-boeken, structureel gebruik van persartikels en digitale persoverzichten). Is er een individuele licentie beschikbaar, dan moet u dit rechtstreeks en aanvullend regelen met de rechthebbende of zijn beheersvennootschap.

Nagenoeg alle grote Belgische ondernemingen, organisaties en overheidsinstellingen, en meer dan 50.000 zelfstandigen, vrije beroepers, kleine en middelgrote ondernemingen, vzw’s en instellingen, hebben de gecombineerde licentie al.

Logisch, want de ruime, simpele en handige combilicentie biedt maximale rechtszekerheid en gebruiksgemak dus, ook in de digitale wereld van vandaag.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie