Wat dekt de gecombineerde licentie?

De gecombineerde licentie van Reprobel is één van de ruimste digitale licenties in Europa qua licentiedekking. De licentie is technologieneutraal en specifiek ontwikkeld voor thuiswerken en digitalisering, al regelt ze ook nog steeds uw papieren reproducties (prints, en ook fotokopies onder de wettelijke uitzonderingsregeling) van auteursrechtelijk beschermde werken.

De combilicentie dekt het volgende gebruik van externe auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden in het repertoire van Reprobel:

Digitale kopieën en digitale overnames van volledige werken of van delen van werken vanop het internet of vanop een digitale drager naar een tablet, computer, smartphone, server, …, zonder beperking in de tijd (voor de duurtijd van de licentie).

Digitaal intern delen binnen de organisatie via intranet, mail, chat, Whatsapp, Zoom, Teams, …, en dat zonder beperking van het aantal bestemmelingen. Delen met collega’s in het buitenland binnen dezelfde groep mag trouwens ook, handig voor multinationals.

Digitaal extern delen buiten de organisatie met klanten, leveranciers, de overheid, externe adviseurs via mail, chat, Whatsapp, Zoom, Teams, … – maar alleen als dit 1-to-1 of 1-to-few gebeurt (beperkte groep bestemmelingen voor een specifiek project).

Interne presentaties, zowel online als voor een fysiek aanwezig publiek. Aan deze presentaties mogen eventueel ook enkele externe personen deelnemen maar ze moeten wel binnen uw organisatie en voor interne doeleinden worden georganiseerd (met uitsluiting van bv. externe of publieke conferenties)

Scans

Prints

Fotokopies – met de gecombineerde licentie regelt u ook uw wettelijk verplichte reprografieaangifte bij Reprobel voor uw fotokopies van beschermde werken (KB’s van 5 maart 2017).

chuttersnap-Ay5VDmOaKBo-unsplash

De combilicentie regelt het gebruik van nagenoeg alle relevante Belgische (gepubliceerde) bronwerken maar omvat ook een bijna wereldwijd repertoire. Met onze licentie kan u dus ook zonder kopzorgen bv. Nederlandse, Franse, Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse, Amerikaanse, Britse, Canadese, Australische, Ierse, Spaanse, Scandinavische, Griekse of Poolse bronwerken kopiëren, overnemen en delen binnen de licentiegrenzen en het repertoire van Reprobel. De volledige lijst van akkoorden met onze buitenlandse partners en de landen waarvoor de licentiedekking geldt, vindt u hier.

Een beperkt aantal handelingen dekt de gecombineerde licentie echter niet. Daarvoor heeft u dus een bijkomende licentie nodig als u extern beschermd werk gebruikt.

De combilicentie dekt met name de volgende handelingen niet:

  • Publicatie op een publieke website of op sociale media (gewoon linken naar het bronwerk mag meestal wel)
  • Gebruik van beschermde teksten en beelden waarvoor een aparte licentie op de markt wordt aangeboden (bv. juridische en wetenschappelijke databanken, fotodatabanken, digitale persoverzichten, structureel gebruik van persartikels via License2Publish of Copiepresse, e-boeken)
  • Gebruik van bladmuziek / partituren (te regelen via SEMU) – liedjesteksten vallen wel onder de gecombineerde licentie
  • Gebruik van boeken als er meer dan één hoofdstuk of meer dan 10% wordt gekopieerd, overgenomen of gedeeld
  • One-to-many externe verspreiding zoals digitale nieuwsbrieven en promotionele acties;
  • Externe presentaties, bv. op een conferentie buiten uw organisatie
  • Copyshops (voor wie een aparte licentie voor papieren reproducties van beschermd werk wordt aangeboden);
  • Alle handelingen die de normale commerciële exploitatie van het bronwerk kunnen schaden;
  • Alle werken van de Belgische auteur Hergé (alle gebruikshandelingen behalve fotokopies van beschermd werk).

De modeltekst van de gecombineerde licentie vindt u hier.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie